Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija (VACD)

VACD je interdisciplinarni studij s fleksibilnim nastavnim programom koji omogućava studentima da odaberu svoje predmete u disciplinama kao što su grafički dizajn, film i televizija te novi mediji. Ovakva struktura olakšava specijalizaciju u određenom području, a istovremeno omogućava kros-obrazovanje, dajući studentima priliku da budu svestraniji i uspješniji u današnjem poslovnom svijetu. Osnovan 2004. godine, program je ubrzo povezao oblasti dizajna i digitalnih medija, fokusirajući se uglavnom na međunarodni pristup nastavi - praktično iskustvo i učenje tokom studija. Studenti mogu nastaviti školovanje na postdiplomskom studijskom programu (MA vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija).

VACD program pruža idealne uslove u kojima se studenti mogu baviti kritičkim rješavanjem problema kroz istraživanje i primjenu konvencionalnih metoda nastave. Pridajući važnost projektima i rokovima radije nego tradicionalnim zadaćama i testovima, nudimo studentima manje repetitivnih zadataka, a više intelektualnog iskustva i na taj način ih bolje pripremamo za njihovu buduću karijeru. Naš program nastoji pružiti studentima jedinstveno i progresivno okruženje u kojem će moći izraziti svoje ambicije i kreativnost. Naš student je umjetnik koji poznaje grafički dizajn, fotografiju, slikanje, instalacije, performanse, video i nove medije. Misija VACD programa je pružiti studentima temeljno razumijevanje estetike i njene primjene na području vizuelne umjetnosti i komunikacijskog dizajna.

Međutim, naši napori idu dalje od jednostavnog principa razumijevanja i primjene vizualnih umjetnosti. Naš cilj je da dovedemo do integracije vizualne umjetnosti s drugim kreativnim produkcijama poput dizajna zvuka, novih medijskih produkcija i vremenski baziranih radova koji su implementirani kroz raznovrsne module VACD nastavnog programa. Cilj studijskog programa je pripremiti studente za aktivno uključivanje u kreativnu industriju, pomažući im da stvore portfolio koji predstavlja njihov rad. Svi učenici će kreirati svoje portfolije po završetku studija na VACD-u.

Ciljevi

  • Pružiti studentima priliku za istraživanje i prakticiranje niza studijskih disciplina;
  • omogućiti studentima da istraže različite materijale, procese i tehnike;
  • pripremiti studente da iskoriste svoje vještine i talent kako bi realizirali svoje ideje;
  • integrirati tradicionalne tehnike dizajna i inovativne tehnologije;
  • educirati kreativne inovatore u rješavanju problema u oblasti teorije i prakse.

Mogućnost zapošljavanja

Diplomci likovnih umjetnosti i komunikacijskog dizajna spremni su graditi svoje karijere kao grafički dizajneri/-ice, slobodni umjetnici (koji posjeduju kućni studio ili svoj privatni biznis), video/filmski urednici, u marketingu pri agencijama za oglašavanje, na televizijskim stanicama, u časopisima ili novinsko-izdavačkim kućama, Internet izdavaštvu, post-produkcijskim kućama, filmskim kompanijama, zabavnoj/muzičkoj industriji.