Skip to main content

Oblikovanje perspektiva: Predavanje Aide Redžepagić o fotografiji i društvenim promjenama

U srijedu, 27. decembra 2023. godine, u okviru predmeta "Introduction to Visual Communication" (VA102), docent Emir Hambo je ugostio uglednu bosansku fotografkinju, gospođu Aidu Redžepagić.

U okviru predmeta VA102, koji istražuje različite aspekte vizualne komunikacije, ovo predavanje je pružilo studentima jedinstvenu priliku da zavire u svijet fotografije kroz objektiv jednog profesionalca. Gospođa Aida Redžpagić, nadaleko poznata po svom značajnom radu, zainteresovala je publiku svojim izuzetnim putovanjem u oblasti fotografije u dinamičnom kontekstu Bosne i Hercegovine.

Fokus predavanja bio je Aidin najnoviji projekat, istraživanje teme obiteljskog nasilja. Kroz niz sugestivnih vizualnih narativa, vješto je skrenula pažnju na često zanemaren i potisnut problem, čime je potakla aktivnu diskusiju među studentima.

Gđa Aida Redžepagić je podijelila anegdote iz vlastitog iskustva koje su dale uvid u izazove i prednosti koje nosi karijera u fotografiji u Bosni i Hercegovini.

Događaj je snažno utjecao na studente, te ih inspirisao da kritički razmišljaju o potencijalu vizualne komunikacije kao katalizatora društvenih promjena. Studijski program Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija (VACD) potiče ambijent u kojem studenti mogu komunicirati sa stručnjacima iz industrije čime stječu nove perspektive koja sežu izvan zidova učionice.

Uspješno predavanje gđe Aide Redžepagić služi kao potvrda predanosti Univerziteta obogaćivanju akademskog iskustva i osnaživanju studenata da istraže različite mogućnosti unutar područja vizualnih komunikacija.

Share